Gazete Gerçek muhaberi Gözde Arı, Samsun’da işaret dili denilince ilk akla gelen isim olan Tugay Kurtgözlü’ye işitme engellilerin sorunlarını ve işaret dilinin önemi ile ilgili sorular yöneltti.

Gözde ARI: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Neden işaret dili?

İŞİTME ENGELLİ BİR AİLEDE BÜYÜDÜM

– Tugay KURTGÖZLÜ: “30 yaşındayım ve Samsun’luyum. İşitme engelli bireylere sahibim. Uluslararası literatürden konuşacak olursak yani ben bir Coda’yım. Ailem, işitme engelliler alanında faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik görevi yapmış bireyler. Dolayısıyla aslında ben de bu mücadelenin içerisinde büyüdüm. Çocukluğumdan beri hem işitme engelli bireylerle hem de işitme engelli bireylerin hak mücadelesinin içerisindeydim. Bugün ise ailemden devraldığım bayrağı taşımaya çalışıyorum diyebiliriz. Bu bağlamda işitme engelli bireylerin hak mücadelesini ulusal ve uluslararası arenada temsil eden sivil toplum kuruluşlarında yönetici olarak görev aldım. Şuanda da Atakum Belediyesi bünyesinde Türk İşaret Dili Tercümanı olarak görev yapmaktayım.”

Gözde ARI: Samsun’da işitme engelli bireylere ne gibi hizmetlerde bulunuyorsunuz?

İŞİTME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜNÜ KURDUK

– Tugay KURTGÖZLÜ: “Aslında burada şunu söylemek istiyorum. İşitme engelli bir ailede işiten bir bireyseniz. Aslında hayatınızın her anında onların mücadelesine destek veriyorsunuz. Anadiliniz Türk İşaret Dili olduğu için çevrenizdeki işitme engelli bireylere bu hizmeti sunuyorsunuz. Ben de bu şekilde gönüllü tercümanlık hizmeti sunarken bu süreci bir sivil toplum kuruluşu aracılığıyla yapmanın, işitme engelli bireylerin “erişim hakkı” başta olmak üzere sorun yaşadığı konulara çözüm üretmek amacıyla yola çıktığımız ve aslında Samsun’un işitme engelliler anlamında çehresini değiştiren Atakum İşitme Engelliler Spor Kulübü’nü kurduk. Atakum Duyuyor! Sloganı ile çıktığımız yolculuğumuzda işitme engelli bireylerin daha donanımlı hale gelmesini sağlamak, işiten bireylerin ise Türk İşaret Dili ve işitme engelli bireylere yönelik farkındalığını arttırmak adına çalışmalar yaptık. Derneğimiz aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşlarıyla paydaş olup hem onların bu anlamda gelişimlerine katkı sağladık hem de kamu hizmetlerinden işitme engelli bireylerin de faydalanmasını sağladık. Bu süreçte en büyük destekçimiz ise Atakum Belediyesi oldu. Atakum Belediyesi aracılığıyla işitme engelli bireylerin sosyal, kültürel, sportif ve istihdama dayalı gelişimlerine katkı sağlamaya devam ediyoruz.”

Gözde ARI: İşitme engellilerin en çok zorlandığı sorun nedir?

EN ÇOK ZORLANILAN SORUN ERİŞİM

– Tugay KURTGÖZLÜ: “Sivil toplum çalışmalarının yanı sıra işitme engelli bireylerin hayatına dokunan en önemli hizmetin Türk İşaret Dili Tercümanlık Hizmeti olduğunu düşünüyorum. Bizler kamu-özel farketmeksizin işitme engelli bireylerin tercüman ihtiyacı olan her alanda onlara bu imkanı sunuyoruz. Çünkü aynı toplumu paylaştığımız işitme engelli bireylerin en çok zorlandığı konu erişim konusu. Bizler de işitme engellilere bu hizmeti ücretsiz sunarak onların bu problemine çözüm üretmiş olduk. Hizmete başladığımız günden bu yana ortalama 50 bin farklı konuda hizmet verdik. Yeri geldiğinde sağlık, eğitim, evlilik, cenaze yani aklınıza gelebilecek her konuda işitme engellilere tercümanlık hizmetini ücretsiz sunmaktayız.”

Gözde ARI: İşitme Engeliler Haftası ile ilgili neler söylemek istersiniz?

TERCÜMAN İSTİHDAMI SINIRLI

– Tugay KURTGÖZLÜ: “Engellilere yönelik çalışmalar ülkemizde halen istenilen seviyede değil. İşitme engelliler ise bence bu çalışmalarda diğer gruplara göre daha da geride kalmakta ve bunun için çok ciddi adımlar atılması gerekiyor. Engelliere özel gün ve haftalar da her ne kadar sonu kutlu olsun ile biten cümleler görsek dahi sosyal yaşamın her alanında ciddi bir değişikliğe ihtiyaç var. Örneğin, Türk İşaret Dili Tercümanı istihdamının kamu kurumlarında çok sınırlı olması, kitle iletişim araçlarının işitme engellilere uygun hale dönüştürülmesi gibi bir çok konu önümüzde dağ gibi durmakta ve bizler sahici, gerçek adımlar beklemekteyiz. Anayasal hak olan eğitim hizmetlerinde dahi işitme engelliler büyük problemler yaşamaktalar. Dolayısıyla gerçekçi olmak gerekirse bu problemlere çözüm bulunmadığı sürece bu haftanın da ne yazık ki geçtiğimiz veya önümüz haftadan herhangi bir farkı bulunmamakta. 2023 Yılının işitme engellilerin hak mücadelesine katkı sağlanması için bir milat olmasını diliyorum.”

Gözde ARI: Yapılması plananan yeni projeleriniz var mı?

MÜCADELEYE DESTEK VERMELERİNİ HEDEFLİYORUZ

– Tugay KURTGÖZLÜ: “Bizler işitme engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu her alanda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Geçmişten örnek vermek gerekirse, tüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüs sürecinde Atakum Belediyesi aracılığıyla görüntülü çağrı merkezi oluşturmuştuk. Kurulan destek hatları işitme engellilere uygun değildi ve burada bir ihtiyaç oluşmuştu. Bizler de bu eksikliği gidermek adına hemen aksiyon alıp bu ihtiyaca yanıt vermiştik. Türk İşaret Dili Eğitimleri’ni online platformlara taşıyarak hem evde kalmak durumunda kalan bireylere yeni bir şeyler öğrenme imkanı sunup hem de farkındalık çalışmalarımızı devam ettirmiştik. Önümüzdeki süreçte de ihtiyaç duyulan her alanda çalışmalarımızı devam edeceğiz. Bizler ilk yola çıktığımızda da alışılagelmiş sivil toplum kuruluşu mantığından çıkıp esnek, ihtiyaçları karşılayan ve kendini geliştiren bir yapı olmayı hayal etmiştik ve bunu da hayata geçirdik. Önümüzde en öncelikli olarak Atakum Belediyesi paydaşlığıyla tüm kamu ve ticari işletmerin “erişilebilir” olması için bir çalışma planlıyoruz. Önce evimizden yani Atakum’dan başlayıp, Samsun ve tüm ülkemizi bu bağlamda etkilemeyi, mücadeleye dirsek vermelerini sağlamayı hedefliyoruz.”

Gözde Arı

Leave A Comment